E-vitamin
Egyéb nevek: tokoferol, tokoferol, tokoferil-acetát
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
Az E-vitamin egy alapvető fontosságú vitamin, amelyet széles körben használnak az egészségügyben és a kozmetikumokban. A tokoferol, tokoferol vagy tokoferil-acetát néven is ismert. Az emberi szervezet számára óriási a jelentősége, mivel erős antioxidánsként, azaz a sejteket a károsodástól védő anyagként működik. Szervezetünkben az E-vitamin részt vesz a vérsejtek, a szív és az idegrendszer védelmében. Szervezetünk nem képes ezt az anyagot saját maga előállítani, ezért a táplálékkal vagy étrend-kiegészítők formájában kell bevinnünk.
Az E-vitamint számos termékben használják. A kozmetikumokban hidratáló és regeneráló tulajdonságai miatt értékelik, ezért megtalálható például krémekben, szérumokban vagy bőrmaszkokba, de sokféle samponban, kondicionálóban és egyéb hajápoló termékben is. A bőrt nyugtató képességének köszönhetően napozás utáni és napozás utáni termékekben, valamint az érzékeny bőrre tervezett termékekben is használják. Az élelmiszeriparban az E-vitamint különböző olajokhoz, margarinokhoz és más zsíros élelmiszerekhez adják, hogy növeljék tápértéküket és meghosszabbítsák eltarthatóságukat. Az E-vitamin az egészségfejlesztő termékekben is nélkülözhetetlen szerepet játszik, mint például a különböző multivitaminok és étrend-kiegészítők, amelyeket sportolók, idősek, de a speciális egészségügyi igényekkel rendelkező emberek számára is terveztek.