Distarch foszfát
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A dinátrium-uridin-foszfát (más néven dinátrium-uridin-foszfát) a módosított keményítők csoportjába tartozó élelmiszer-adalékanyag. A módosított keményítőket úgy módosítják, hogy vízben, magas hőmérsékleten vagy savakkal szemben stabilabbak legyenek, mint az ilyen típusú keményítők a természetben. A dikeményítő-foszfát a keményítő és a foszforsav-anhidrid nátrium-hidroxidban történő reakciójának terméke. Ez az eljárás javítja az élelmiszeriparban való felhasználhatóságát.
A dikeményítő-foszfátot általában számos élelmiszeripari termékben használják stabilizáló és sűrítő képessége miatt. Használják például levesbetétekben, készételekben, fagylaltokban, joghurtokban, mártásokban, öntetekben vagy édességekben. Az élelmiszeriparon kívül azonban a kozmetikai iparban is használják, különösen a krémekben és krémekben, ahol sűrítőszerként működik. A desztárfoszfát biztonságosságát számos nemzetközi egészségügyi szervezet, köztük az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság is szabályozza. Függetlenül attól, hogy milyen elnevezést használnak, fontos megjegyezni, hogy a keményítő-foszfát biztonságos és általánosan használt adalékanyag.