Dinátrium-pirofoszfát
Egyéb nevek: Dinátrium-difoszfát, nátrium-pirofoszfát sav, dinátrium-dihidrogén-pirofoszfát, nátrium-sav-pirofoszfát, dinátrium-dihidrogén-difoszfát, E450, nátrium-difoszfát.
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A dinátrium-pirofoszfát egy kémiai vegyület, amelyet főként az élelmiszeriparban adalékanyagként használnak. E450 néven savasságszabályozóként, nedvesítőszerként vagy stabilizátorként használják. Fehér, kristályos por, amely gyorsan oldódik vízben. Enyhén savas ízű és szagtalan. Ez az anyag a dinátrium-difoszfát, nátrium-pirofoszfát sav, dinátrium-dihidrogén-pirofoszfát, nátrium-sav-pirofoszfát, dinátrium-dihidrogén-difoszfát és nátrium-difoszfát nevek alatt is ismert.
A dinátrium-pirofoszfátot gyakran használják különböző pékáruk, például zsemlék, kekszek, pudingok, pudingok és zsemlék gyártásánál, ahol kovásszá tevő anyagként működik. A húsiparban is használják a lédúsabbá tételére és az olyan termékek megjelenésének javítására, mint a kolbászok, sonkák és szalámik. A sajtgyártásban jobb állagot és ízt biztosít. Az E450 egyes fogkrémmárkákban is megtalálható, ahol emulgeálószerként és stabilizátorként működik. Széleskörű használata ellenére a dinátrium-pirofoszfátot biztonságosnak tartják a fogyasztás szempontjából, bár egyeseknél kisebb mellékhatásokat, például emésztési zavarokat okozhat.