Dinátrium-foszfát
Egyéb nevek: Nátrium-foszfát, nátrium-hidrogén-foszfát, dinátrium-hidrogén-foszfát, dibázikus nátrium-foszfát
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A dinátrium-foszfát, más néven nátrium-foszfát, nátrium-hidrogén-foszfát, dinátrium-hidrogén-foszfát vagy dibázikus nátrium-foszfát egy olyan kémiai vegyület, amelyet számos iparágban széles körben használnak. Különösebb szag nélküli fehér por, amely vízben könnyen oldódik, és levegőn lassan nátrium-foszfáttá alakul át. Ez az anyag nagy mennyiségben potenciálisan veszélyes az egészségre, de kis dózisban biztonságos, és gyakran használják az élelmiszeriparban.
A dinátrium-foszfát egyik fő felhasználási területe az élelmiszeripar. Savasságszabályozóként, stabilizátorként és emulgeálószerként működik, és számos olyan termék összetevője, amelyet naponta fogyasztunk. Tipikusan megtalálható például bizonyos típusú sajtokban, ahol segít fenntartani a kívánt állagot és szabályozni a pH-t. Használják továbbá italokban, desszertekben, jégkrémekben, süteményekben és más pékárukban. A kozmetikai iparban samponok és fogkrémek összetevőjeként, illetve a textiliparban a szövetek kondicionálására is használják. A gyógyszeriparban a dinátrium-foszfátot gyógyszerek előállításához használják.