Dikálium-foszfát
Egyéb nevek: Kálium-difoszfát
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A kálium-difoszfát, más néven E 340(ii) vagy gyakrabban dikálium-foszfát, számos iparágban használt kémiai vegyület. Fehér por vagy kristályos massza, amely a foszfát sav káliumsójának minősül. Jellemzője, hogy vízben jól oldódik, míg alkoholban gyakorlatilag nem oldódik.
A kálium-difoszfátot bőségesen használják az élelmiszeriparban, különösen stabilizátorként, nedvesítőszerként, savasságszabályozóként vagy emulgeálószerként. Gyakran adják tejtermékekhez, például sajthoz vagy joghurthoz, hogy kiegyensúlyozza a pH-t és meghosszabbítsa az eltarthatósági időt. Gyakori összetevője az instant italporoknak, például a kakaónak, a kávénak vagy a tejnek is, ahol segít megakadályozni, hogy a porszemcsék összetapadjanak. Végül, de nem utolsósorban, egyes műtrágyákban is használják, hogy biztosítsák a növények megfelelő foszfor- és káliumellátását. Ezt a kémiai vegyületet a kozmetikai iparban is használják néhány bőr- és hajápoló termékben.