Dihidroxiaceton
Egyéb nevek: glicerin, DHA
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A dihidroxi-aceton, amely a DHA rövidítéssel és a glicerin névvel is ismert, egy háromkomponensű anyag, amelyet a C3H6O3 képlet jellemez. Édes, kristályos anyag, amely a glicerin bomlástermékeként keletkezik enzimek hatására. A kozmetikai és élelmiszeripar egyik legismertebb és legfontosabb vegyülete.
A DHA-t különösen nagyra értékelik a kozmetikában, ahol általában az önbarnító termékek fő összetevőjeként használják. Az ezekben a termékekben található dihidroxiaceton reakcióba lép a bőrben lévő aminosavakkal, és így sötétedik. Az így létrejövő bronzos hatás átmeneti, és az elhalt hámsejtek leválásával elhalványul. A DHA elnevezés ezért gyakran szerepel az önbarnító krémek és spray-k címkéjén. Természetes édessége miatt a DHA-t az élelmiszeriparban édesítőszerként is használják, különösen az alacsony kalóriatartalmú élelmiszerekben. Reaktivitása miatt azonban a DHA nem túl stabil, ezért hűvös, sötét helyen kell tárolni, hogy megakadályozza a romlását.