DHA (dokozahexaénsav)
Egyéb nevek: Docosahexaénsav, Docosahexaénsav
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A dokozahexaénsav, más néven DHA a hosszú láncú telítetlen omega-3 zsírsavak egyik típusa. Létezését és jelentőségét az emberi szervezet számára először körülbelül ötven évvel ezelőtt azonosították, és azóta számos kutatás tárgya lett. Testünk számos részének, különösen az agynak és annak idegsejtjeinek kulcsfontosságú építőköve, így jelentős hatással van az agy egészségére. A dokozahexaénsav különösen a gyermekeknél járul hozzá az agy és a látás fejlődéséhez, míg a terhes és szoptató nőknek fokozottan szükségük van a DHA-ra.
A DHA-t számos étrend-kiegészítőben és termékben használják. Például azért adják az anyatej-helyettesítő tápszerhez, mert az anyatej természetes DHA-tartalma nem lehet elegendő a gyermek optimális fejlődéséhez, ha az anya étrendje nem tartalmaz megfelelő mennyiségben ezt a savat. Széles körben használják az agy és a szem egészségét célzó étrend-kiegészítőkben is, mivel jelenléte a szervezetben elősegíti e szervek jó működését. A dokozahexaénsavat egyes állateledelek is tartalmazzák, különösen a kutyák és macskák számára, a kiegyensúlyozott étrend részeként, amely elősegíti egészségük megőrzését.