Dátumpálma (Phoenix dactylifera)
Egyéb nevek: Dátum pálma
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A datolyapálma, más néven datolyapálma, egy Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában őshonos fa, amely leginkább gyümölcséről, a datolyáról ismert. Tudományos neve, Phoenix dactylifera, a fa jellegzetes gyümölcsére utal. A datolyapálma az arekafélék családjába tartozik, és akár 25 méter magasra is megnőhet. Levelei tollasak, kemények és akár 6 méter hosszúak is lehetnek. Virágai kicsik és észrevehetetlenek, de a termése nagyon jellegzetes: a datolya akár 7 cm hosszú, sötétbarna színű.
A datolyapálma, a datolyapálma gyümölcse népszerű és széles körben használják a gasztronómiában. Az édes datolyát önmagában, aszalt gyümölcsként fogyasztják, vagy különböző termékek és élelmiszerek készítéséhez használják fel. Nagyon népszerű termék a datolyaszirup, amelyet a cukor alternatívájaként használnak a sütésnél vagy az édességgyártásban. A szárított datolyából datolyalisztet is készítenek, amelyet egyes gluténmentes pékárukban használnak. A datolyát alkoholos italok, például datolyabor vagy datolyasör előállításához is használják. A gasztronómián kívül a datolyát a gyógyászatban is használják, ahol egészségügyi előnyei miatt alkalmazzák. Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a kozmetikai iparban is, ahol arcmaszkok és bőrradírok készítéséhez használják.