Damaszkuszi rózsa (Rosa Damascena)
Egyéb nevek: bolgár rózsa, damaszkuszi rózsa, OTTO rózsa, attár rózsa, abszolút rózsa
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A damaszkuszi rózsa, vagy Rosa Damascena, más néven bolgár rózsa, damaszkuszi rózsa, Ottó-rózsa, attár-rózsa vagy abszolút rózsa, a rózsafélék családjába tartozó bokros növény. Először az ókori Szíriában, Damaszkuszban fedezték fel, ahonnan a nevét is kapta. Ezt a rózsát általában erősen illatos virágai miatt értékelik, amelyek színe a halvány rózsaszíntől a mélyliláig sokféle lehet. A növény 2,2 méter magasra is megnő, és arról ismert, hogy ellenáll a fagynak, és még a rossz talajon is képes növekedni.
A damaszkuszi rózsához szervesen kapcsolódik a rózsa illóolaj és a rózsavíz előállítása, amelyek a parfümök és kozmetikumok fontos összetevői. Évszázadok óta ez a rózsa az alapanyaga ezeknek az illatszereknek. A damaszkuszi rózsabalzsamot az aromaterápiában használják, virágait pedig a gasztronómiában is felhasználják, különösen a keleti desszertekben és italokban. Még az orvostudomány is felhasználja e rózsa kivonatait - gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő tulajdonságait a gyógyszeriparban használják. A damaszkuszi rózsát tehát a legkülönbözőbb területeken használják, ami bizonyítja rendkívüli sokoldalúságát és világméretű jelentőségét.