D-vitamin
Egyéb nevek: Kolekalciferol
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A D-vitamin, más néven kolekalciferol egy zsírban oldódó vitamin, amely létfontosságú az emberi egészség szempontjából. Szervezetünkben fontos szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásában, amely két anyag elengedhetetlen a csontok és a fogak megfelelő működéséhez. A kolekalciferol hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez és az egészséges idegekhez is. Hiánya a szervezetben számos egészségügyi problémához vezethet, többek között a rickettséghez (a csontfejlődés zavara gyermekeknél), a csontlágyuláshoz (csontlágyulás felnőtteknél) vagy a csontritkuláshoz. Nagy dózisban a D-vitamin mérgező lehet, ezért fontos az ajánlott napi adagok betartása.
A D-vitamin a szervezetben a napfény, pontosabban az UVB-sugárzás segítségével képződik. Ezért is nevezik gyakran "napfényvitaminnak". Néhány élelmiszer is természetes D-vitamin-forrás, például az olajos halak (lazac, szardínia), a máj, a tojás, a gomba és a túró. A táplálékban azonban viszonylag kis mennyiségben fordul elő, ezért gyakran étrend-kiegészítők formájában használják, amelyek ma már sokféle formában és dózisban kaphatók. A kolekalciferol számos olyan élelmiszertermékben is megtalálható, amelyhez táplálékkiegészítőként adják, például egyes tejtermékekben, bébiételekben, gabonafélékben vagy margarinokban. Az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy az élelmiszereket D-vitaminnal dúsítsák azokban a régiókban, ahol kevés a napfény, például Észak-Európában.
Az D-vitamin a következő termékekben található meg

Opti3 Omega-3 EPA & DHA D-vitaminnal 60 kapszula
A termék részletei
Pregna-Plan Multivitamin terhes és szoptatós anyáknak, 60 tabletta
A termék részletei
MultiVit - Multivitaminok és ásványi anyagok vegánoknak, 60 tabletta
A termék részletei
Joint-Vie - Fejlett készítmény a csontok és ízületek számára 60 tabletta
A termék részletei
Vegetology Opti3 Liquid. Omega-3 EPA és DHA, D-vitaminnal, 150 ml
A termék részletei