Cukornád (Saccharum officinarum)
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A cukornád (Saccharum officinarum), köznyelvben kristálypor, kristály vagy kvarc néven is ismert, nagy levelekkel és vastag szárakkal rendelkező évelő növény, amelynek magassága meghaladja a négy métert. Leggyakrabban trópusi és szubtrópusi régiókban termesztik, ahol az egyik legszélesebb körben használt nyersanyag, a cukor előállítására használják. Valójában a cukornád a fő forrása a szacharóznak, a közönséges asztali cukor alapanyagának, amelyet az élelmiszeripar számos területén használnak.
A cukornád jelentősége azonban messze túlmutat a puszta cukorgyártáson. Az étkezési cukron kívül a cukornádból számos más terméket is előállítanak. A cukornád nagyon népszerű felhasználási területe az alkoholipar, ahol például a rum előállításához nyersanyagként szolgál. A cukornádból melaszt is készítenek, egy sötét, sűrű, nádlével teli szirupot, amelyet gyakran használnak édesítőszerként a sütésnél vagy állateledelként. Ezenkívül a cukornádból bioüzemanyagként használt etanol is készül, amely fontos szerepet játszik az alternatív energiaforrásokban. A cukornád feldolgozásakor továbbá nagy mennyiségű rostot nyer, amelyből papír vagy tetőfedő anyag készülhet.
A cukornád tehát sokoldalúan felhasználható növény. Nemcsak fontos élelmiszerforrás, hanem a tisztább gazdaság egyre fontosabb része is. Mindeközben jelentősége és felhasználása az ipar és a technológia fejlődésével folyamatosan növekszik.