Cukor
Egyéb nevek: cukor, nádcukor, répacukor, pálmacukor, kókuszcukor, barna cukor, fehér cukor, juharszirup, melasz, szacharóz
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A cukor számos olyan élelmiszer előállításának alapvető összetevője, amelyet nap mint nap fogyasztunk, gyakran anélkül, hogy tudatában lennénk. A cukornak számos fajtája létezik, attól függően, hogy milyen forrásból készül. A legelterjedtebbek a nádcukor és a répacukor, amelyeket cukornádból vagy cukorrépából nyernek. Más cukorfajták, mint például a pálma- és a kókuszcukor, a pálma- és a kókuszdiófából származnak. Létezik továbbá barna cukor, amelyet nádból nyernek, és fehér cukor, amely a barna cukor finomítási folyamata. A juharszirup a cukorjuharfa nedvéből készült édesítőszer. A melasz a cukorgyártás mellékterméke, pontosabban a cukor kristályosítása után visszamaradó sűrű, sötét szirup. A szacharóz a közönséges asztali cukor kémiai neve, ez egy glükózból és fruktózból álló diszacharid.
A cukrot számos élelmiszeripari termékben használják. Különösen a sütő- és cukrászati termékek, például sütemények, péksütemények, csokoládé, cukrászsütemények, de a fagylaltok egyik legfontosabb összetevője is. Hozzáadják olyan italokhoz, mint a limonádék, gyümölcslevek, tea és kávé. A fehér cukrot gyakran használják az otthoni konyhában, például süteményekben, kekszekben és befőttekben. A barna cukor sajátos karamellás ízt ad az ételeknek, és népszerű sütemények és kekszek sütéséhez. A melaszt kenyér, muffin vagy mézeskalács édesítőszereként használhatjuk. A juharszirup népszerű a palacsinta, a gofri vagy a joghurt édesítőszereként. A kókuszcukornak alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a hagyományos cukornak, és népszerű az egészséges étrendben. Ezzel szemben a pálmacukrot elsősorban az ázsiai konyhában használják. A szacharóz egy alapvető cukor, amelyet számos ételhez és italhoz adnak, hogy növeljék azok édességét.