Csicsóka (Cicer arietinum)
Egyéb nevek: cicer, római borsó, cirna, csicseriborsó, csicseriborsó, csicseriborsó, csicseriborsó
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A csicseriborsó (Cicer arietinum), más néven cicer, római borsó, cirna, cyzrna vagy közönséges csicseriborsó a hüvelyesek családjába tartozó növény. A növény babja Dél-Ázsia, a Földközi-tenger és a Közel-Kelet számos hagyományos ételének fő összetevője. A csicseriborsó évszázadok óta kedvelt étel ezekben a régiókban, ma pedig az egész világon ismerik és szeretik.
A csicseriborsó egy fehérjében és rostban gazdag növény termése, amelyet számos módon használnak fel az élelmiszer-előállításban. Például a csicseriborsóból, tahiniből (szezámpaszta), fokhagymából és citromból készült hagyományos közel-keleti étel, a hummusz készül belőle. A csicseriborsóból készül a Közel-Keletről származó falafel is, egy népszerű vegetáriánus golyó. A csicseriborsó az indiai konyha fontos részét képezi, ahol a csicseriborsóból és fűszerekből készült chana masala étel, illetve a gramliszt, az úgynevezett gramliszt készítéséhez használják, amelyet édességek és sült ételek készítéséhez használnak. A csicseriborsó levesek és saláták népszerű összetevője is. Újabban növényi tejeket és húsalternatívákat is készítenek csicseriborsóból. Bárhogyan is készítsük el a csicseriborsót, mindig nagyszerű fehérje- és rostforrás.