Csalán (Urtica urens)
Egyéb nevek: Žahavka, Žihlava
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A csalán, más néven szúrós csalán vagy csalán, a csalánfélék családjába tartozó, legfeljebb 60 cm magas, egyéves gyógynövény. Jellegzetessége a szárát és leveleit borító apró, nagyon szúrós szőrszálak. Európában és Ázsiában őshonos, de ma már az egész világon megtalálható. Gyakran gyomnövénynek tartják, de gyógyhatását, valamint gasztronómiai és kozmetikai felhasználását nagyra értékelik.
A csalánt elsősorban az élelmiszerekben és a kozmetikumokban használják. A fiatal csalánlevelek salátákhoz, mártásokhoz, levesekhez, rizottókhoz, tésztákhoz és sok más ételhez adhatók. Íze enyhén fűszeres és a spenótra emlékeztető. Ezenkívül a csalánból teákat is készítenek, amelyek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, valamint tisztító és méregtelenítő hatásúak. A kozmetikumokban a csalán népszerű tápláló és regeneráló tulajdonságai miatt. Bekerül a hajsamponok, regeneráló maszkok, arckrémek és egyéb kozmetikai termékek összetételébe. A csalán segít az akne, az ekcéma és más bőrproblémák kezelésében, fokozza a vérkeringést és serkenti a haj növekedését.