Cranesbill (Sorbus aucuparia)
Egyéb nevek: Közönséges daru, Daru
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A madárdaru, a köznyelvben közönséges daru vagy darufa néven is ismert, lombhullató fa, amely széles körben elterjedt a Cseh Köztársaságban, ahol gyakran megtalálható az erdőkben és a tájakon. Jellemzőek mélyzöld levelei és apró, élénk narancssárga termései, amelyek a fajra jellemzőek. A tőzegáfonya a kertészetben és a gyógyászatban is népszerű növény gyógyhatásai miatt. A tőzegáfonya gyümölcsei, az úgynevezett áfonya, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, ezért nagyra értékeltek. Keserű íze ellenére a tőzegáfonyát évszázadok óta használják a cseh konyhában.
Az egyik alaptermék, amelybe a ribizlit hagyományosan feldolgozzák, a ribizlilekvár, amely különleges ízével és magas C-vitamin-tartalmával tűnik ki. A tőzegáfonyából "áfonyaecetet" is készítenek, amelyet széles körben használnak otthon. A gyógyászatban a tőzegáfonyát összehúzó és fertőtlenítő tulajdonságai miatt használják. Ezenkívül a ribizli terméséből alkoholos italokat - ribizlibort és az áfonyabor nevű szeszes italt - is készítenek. Fontos azonban megjegyezni, hogy a ribizlit fogyasztás előtt meg kell főzni, mivel oxálsavat tartalmaz, amely nyersen emésztési problémákat okozhat.