Citromsav
Egyéb nevek: Citromsav
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A citromsav a citromban és más citrusfélékben található természetes szerves vegyület. Elsősorban erős savas tulajdonságairól és különleges ízéről ismert. A citromsav szerkezeti képlete C6H8O7, tehát hat szénatomból, nyolc hidrogénatomból és hét oxigénatomból áll. Néha E330-nak is nevezik, ami egy élelmiszer-adalékanyag neve. Először 1784-ben izolálta Carl Wilhelm Scheele kémikus.
A citromsavat számos különböző termékben használják. A leggyakoribbak közé tartoznak az élelmiszerek és az italok, ahol tartósítószerként vagy savasságszabályozóként találkozhatunk vele. A fémek megkötésére való képessége miatt a sajtgyártásban is használják, ahol segít javítani a végtermék tulajdonságait. A gyógyszeriparban a citromsav számos gyógyszer és vitamin, különösen a B-vitaminok összetevője. A kozmetikai termékek, például a szappanok, samponok, krémek, sőt egyes sminktermékek népszerű összetevője is, ahol antioxidánsként működik. Végül, de nem utolsósorban, környezetbarát tisztítószerként vagy bizonyos típusú műanyagok és festékek összetevőjeként is használják.