Citromfa (Citrus medica limonum)
Egyéb nevek: Citrom, citrom
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A citromfa (Citrus medica limonum) a Rutaceae családba tartozó örökzöld gyümölcsfafaj. Ez a fa Délnyugat-Ázsiában őshonos, és citrom vagy limon néven is ismert. A citromfa alacsony fa, amely akár a 6 méteres magasságot is elérheti. Jellemzőek az ovális, bőrszerű, fogazott szélű levelek és az erős citrusillat. A fa virágai fehérek, kívülről lilás árnyalatúak. A citromfa termése ovális vagy körte alakú, héja sárga vagy sárgászöld színű, és intenzív citrusaromát áraszt.
A citromfa termését a gasztronómiában, a kozmetikumokban és a gyógyászatban nagyra értékelik magas C-vitamin-, antioxidáns- és illóolaj-tartalma miatt, amely antibakteriális és fertőtlenítő hatású. A citromot gyakran használják italok, mártások, desszertek, fagylaltok készítéséhez, de különféle salátákban vagy halak, húsok és tészták ízesítőjeként is. A citromlevet teák ízesítésére vagy koktélok összetevőjeként is használják. A kozmetikumokban a citromkivonatot bőrkrémekben, tonikokban, samponokban vagy szappanokban használják, ahol antiszeptikumként hat, frissíti és tonizálja a bőrt, elősegíti annak regenerálódását és növeli a rugalmasságát. A gyógyászatban a citromkivonatot antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságai miatt, az aromaterápiában pedig élénkítő és frissítő hatása miatt használják.