Cisztin
Egyéb nevek: Cisztein
Harm score: 3 (Ártalmatlan vegyi anyagok)
A cisztein, más néven cisztein, az emberi szervezet egyik legfontosabb aminosava. A cisztein stabil és kevésbé reaktív formája, amely egy oxidációnak nevezett kémiai reakció során jön létre, amikor két ciszteinmolekula egyesül egy ciszteinmolekulává. A cisztin létfontosságú a fehérjék képződéséhez, amelyek az emberi test alapvető építőkövei. Ezenkívül fontos szerepet játszik a bőr, a haj és a köröm kialakításában, valamint a sebgyógyulásban, a méregtelenítésben vagy a baktériumok és vírusok elleni védekezésben.
További jelentősége az iparban, különösen az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban van. A cisztint élelmiszer-adalékanyagként, különösen étrend-kiegészítőkben, valamint egyes gyógyszerek összetevőjeként használják. A szervezet növekedését és regenerálódását elősegítő képessége miatt értékes segédeszköz a különböző egészségügyi problémák kezelésében. Ami a kozmetikai ipart illeti, a cisztin számos haj- és körömápoló termékben megtalálható. Ez az aminosav ugyanis segíthet javítani a szerkezetüket és a megjelenésüket. A gyógyszeriparban viszont a cisztint különböző anyagcserezavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek részeként használják. Például a sejtek lebomlásával kapcsolatos rendellenességek vagy a rák kezelésének kiegészítőjeként. Emellett egyes étrend-kiegészítők alkotórésze is, amelyeket a szervezet erősítésére, a lábadozás alatti feltöltésére vagy a sportteljesítmény támogatására terveztek.