Cinnamal
Egyéb nevek: Fahéjaldehid, fahéjaldehid, fahéj-aldehid
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A fahéj, más néven fahéjaldehid vagy fahéj-aldehid egy aromás anyag, amely természetes módon megtalálható a valódi fahéjban. Ez az anyag felelős a fahéj jellegzetes illatáért és ízéért. A fahéjmál sárga folyadékként jelenik meg, és kémiailag a telítetlen aldehidek közé sorolható. Tudományos értelemben ez a fenilpropenál. Ezt az anyagot a termékekben elsősorban aromás tulajdonságai miatt használják.
Az élelmiszeriparban a fahéjat természetes aromaként használják élelmiszerek és italok, például édességek, sütemények, teák és alkoholos italok ízesítésére. Felhasználása azonban korántsem korlátozódik az élelmiszeriparra. A fahéj, gyakran más illóolajokkal kombinálva, a parfümiparban is széles körben használatos, ahol számos parfüm és illatanyag alkotórésze. Illata miatt az aromaterápiában is népszerű összetevő. Végül, de nem utolsósorban a fahéj is összetevője egyes kozmetikai és testápolási termékeknek, például samponoknak, tusfürdőknek, krémeknek és ajakbalzsamoknak. Azt is meg kell említeni, hogy a fahéjat néha biocid hatóanyagként használják a rovarok, köztük a szúnyogok és a méhek elriasztására.