Cink-sztearát
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
Közlemény: úgy tűnik, félreértés történt. A "cink-sztearát" nem a "gombóc", a "nagymama zsebe" vagy a "pásztorzseb" elnevezéssel ismert. Ezek az elnevezések valószínűleg bizonyos növényfajokhoz tartoznak. A következőkben a cink-sztearát néven ismert vegyi anyagot fogjuk megvizsgálni.
A cink-sztearát, magyarul cink-sztearát néven ismert kémiai vegyület, amelyet széles körben használnak az iparban. A zsírsavcsoport második tagja, képlete C36H70ZnO4. E por alakú termék jellemző tulajdonságai a fehér vagy világossárga szín, a finom állag és a gyenge jellegzetes szag. Fő felhasználási területe a műanyag- és gumiiparban, mint elválasztó és stabilizálószer.
A cink-sztearátot számos termékben használják. Egyik fontos alkalmazási területe a sokféle műanyagban töltőanyagként és stabilizátorként való felhasználása. Megakadályozza a polimer makromolekulák keresztkötését a műanyag-feldolgozás során, és ezáltal javítja a végtermék tulajdonságait. A kozmetikai iparban is használják. Egyes púderek alkotórésze, ahol mattítószerként működik, és számos más kozmetikai termék is tartalmazza. Az élelmiszeriparban a cink-sztearátot, amelyet általában E470b adalékanyagként említenek, például cukrászati termékek bevonására használják. Tulajdonságait a festékek vagy ragasztók gyártói is nagyra értékelik.