Cink-laktát
Egyéb nevek: Cink-laktát
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A cink-laktát, más néven cink-laktát egy olyan összetevő, amelyet számos különböző termékben használnak a kozmetikumoktól az élelmiszerekig. Ez a kémiai vegyület gyakorlatilag íztelen és színtelen, és a fémekkel való nagyfokú reakcióképessége jellemzi. Fertőtlenítő tulajdonságai miatt a cink-laktátot különösen nagyra értékelik a szájápoló iparban. Különösen hatékony a fogszuvasodás és a rossz lehelet elleni küzdelemben, ezért gyakran használják fogkrémek, szájvizek és rossz lehelet elleni pasztillák hatóanyagaként.
Az anyag jól keveredik a vízzel, ezért gyakran használják a kozmetikai iparban. A cink-laktát ugyanis képes biztosítani a bőr számára a szükséges nedvességet és hidratálást. Különböző bőrkrémekben, maszkokban és testápolókban megtalálható. Emellett képes szabályozni a faggyútermelést, ugyanakkor öregedésgátló hatással is rendelkezik, így népszerű segédeszköz a pattanások és a bőröregedés elleni küzdelemben. Az élelmiszerek világában a cink-laktátot ezután különböző termékekhez adják, például különböző italokhoz, édességekhez, tejtermékekhez, pékárukhoz, sőt zöldségekhez és gyümölcsökhöz is, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen cinkforrásként.