Cékla (Beta vulgaris)
Egyéb nevek: cékla, a fiatalság vérelixírje, cékla, cékla, cékla
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A cékla, cékla, cékla, cékla vagy a fiatalság vérelixírje néven is ismert cékla egy népszerű, mélyvörös színű gyökérzöldség, amely gyakran megjelenik a tányérunkon. Fontos termény, amely szinte egész évben termeszthető, és számos egészséges anyag forrása, legfőképpen a mélyvörös színéért felelős bétaalinoké. A Beta vulgarisnak nagyon jellegzetes, enyhén földes íze van, és számos hagyományos cseh étel kedvelt összetevője, de az egzotikus konyhában is megtalálható.
A cékla felhasználása igen széleskörű. Fogyasztható nyersen salátákban, főzve, párolva, sütve vagy akár grillezve is. Fogyasztása nagyon egészséges, nemcsak magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt. A céklából levet is préselnek, amely méregtelenítő hatása és sportolás közbeni teljesítményfokozó képessége miatt népszerű. Emellett vörös ecetet, borscsot, egy hagyományos kelet-európai levest, kenyérsütő kovászt, sőt tintát és festéket is készítenek belőle. Másik felhasználási területe a répacukor - répamelasz -, amelyből nádcukrot is készítenek. Az utóbbi években az erjesztett cékla is egyre népszerűbb, mivel az erjesztési folyamat különleges ízt kölcsönöz neki, és tovább növeli egészségügyi előnyeit.