Capsicum Frutescens (Capsicum Frutescens)
Egyéb nevek: Capsicum Frutescens gyanta
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A Capsicum Frutescens, más néven Capsicum Frutescens vagy Capsicum Frutescens Resin, a chilipalánták egyik legismertebb fajtája. Nemzetsége Közép- és Dél-Amerika meleg régióiba nyúlik vissza. Már az ősi aztékok és maják is termesztették. Ez a fajta különösen népszerű intenzív diós íze és erős csípőssége miatt, amely eléri a 80 000 Scoville-egységet. A hagyományos latin-amerikai és ázsiai konyhában még mindig nagyon népszerű.
A csípős paprikát változatos termékekben használják fel. Gyümölcseiből szárítva chilifűszert őrölnek, amelyet aztán különféle szószok, pácok, curry-készítmények vagy grillfűszerek alapanyagaként használnak. Egy másik nagyon népszerű termék a tabasco szósz, amelyet a bokorborsból készítenek. Ezenkívül ezt a fajtát a kozmetikumokban is használják, például egyes narancsbőr elleni krémekben vagy reuma elleni kenőcsökben, mindig vértisztító és melegítő hatásának köszönhetően. A paprikát különböző gyógykenőcsök és -olajok készítéséhez is használják.