Candelilla viasz (Candelilla cera)
Egyéb nevek: Candelilla viasz, Candelilla viasz, E 902
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A kandelillaviasz, más néven kandelillaviasz, kandelillaviasz vagy E 902 növényi eredetű termék. Ez a viasz az Euphorbia antisyphilitica és Euphorbia cerifera növények szárából és leveleiből képződik, amelyek Észak- és Dél-Amerika félsivatagos régióiban nőnek. Ez a viasz teszi lehetővé, hogy ezek a növények extrém körülmények között is meg tudják tartani a nedvességet. A kandelillaviaszt nehezebb előállítani, mint más viaszokat, ezért drága. Azonban kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, és széles körben használják a kozmetikai és élelmiszeriparban.
A kandelillaviasz különösen népszerű, mert erősen emulgeáló képessége miatt. A kozmetikai iparban az olyan termékek textúrájának és stabilitásának javítására használják, mint a rúzsok, ajakbalzsamok, krémek, sminkek, dezodorok vagy hidratáló krémek. Kiváló vegán alternatívája a kozmetikai termékekben gyakran használt méhviasznak. Másik előnye, hogy képes fényt varázsolni a termékek felületére. Az élelmiszeriparban a kandelilla viaszt mázként használják gyümölcsök, zöldségek, húsok, sütemények vagy édességek bevonására, fényt adva nekik, miközben megvédi őket a kiszáradástól. Emellett egyes étrend-kiegészítők összetevője, és a kávébabok pörkölés közbeni bevonására szolgál.