Camu camu (Myrciaria dubia)
Egyéb nevek: Berry Camu
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A Camu Camu, más néven Berry Camu, az Amazonas esőerdeiben őshonos fa. Konkrétan Brazíliában, Peruban, Kolumbiában és Venezuelában található. Ez a fa apró, piros, ovális alakú gyümölcsöket termel, amelyek első pillantásra a cseresznyére hasonlítanak. Az utóbbi években azonban ezek a gyümölcsök nem csak jellegzetesen savanykás és frissítő ízprofiljuk, hanem jelentős C-vitamin- és egyéb antioxidáns-tartalmuk miatt is egyre népszerűbbek. Más gyümölcsökkel összehasonlítva a camu camu akár 20-szor több C-vitamint tartalmaz, mint a kivi, és 50-szer többet, mint a narancs. Ennek eredményeképpen gyakran előnyben részesítik az egészséges életmód és a táplálkozási szokások terén.
A camu camu gyümölcs közvetlenül is fogyasztható, de gyakran különféle termékekbe is teszik. Különösen a gyümölcslevek és turmixok népszerűek frissítő és enyhén savanykás ízük miatt. Felhasználható lekvárok, dzsemek vagy pékáruk édes feltétjének készítéséhez is. Egy másik feldolgozási lehetőség a camu camu por előállítása, amely aztán étrend-kiegészítőként használható. Ez a por hozzáadható müzlihez, joghurthoz, turmixokhoz vagy desszertekhez, hogy növelje azok tápértékét. A kozmetikai iparban a camu camu-t bőrápoló termékek előállítására használják. Magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően ez a növény segíthet javítani a bőr állapotát, elősegítheti annak regenerálódását és növelheti az öregedéssel szembeni ellenálló képességét.