Búza
Egyéb nevek: Triticum vulgare
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A búza, tudományos nevén Triticum vulgare, a világ egyik legfontosabb és legelterjedtebb növénye. Ez egy fűféle, amelyet a szemek miatt termesztenek, amelyek az emberi táplálkozásban a kalóriák jelentős részét biztosítják. A búza valószínűleg a Földközi-tenger térségében jelent meg, és már régen háziasították. Több ezer évvel ezelőtt Közép-Ázsiában termesztették, ahonnan fokozatosan elterjedt Európában és más kontinenseken. Ma a búzát gyakorlatilag az egész világon termesztik, és számos fajtája létezik, amelyek az éghajlati viszonyoktól és a termőföldtől függően változnak.
A búzát sokféleképpen használják fel, különösen az élelmiszeriparban. A liszt előállításának alapanyaga, amely a kenyér és más pékáruk, tészták, élesztős tészták, kekszek, zabpehely és sok más élelmiszer alapjául szolgál. A búzaszemekből különböző típusú dara, például búzadara vagy bulgur is készül. A búzát sör és egyes whiskyfajták előállításához is használják. Az élelmiszeriparon kívül a búzát a kozmetikában is használják, ahol samponokhoz, fürdőkészítményekhez és krémekhez adják a bőrre gyakorolt gyógyító hatása miatt. A búzacsíra az egészséges életmód részeként frissen fogyasztva is népszerű.