Butil-hidroxianizol (BHA)
Egyéb nevek: Butilált hidroxianizol, butilált hidroxianizol, BHA, E 320, Antioxine B, Embanox, Nipantiox1-F, Protex, Sustane 1-F, Tenox BHA, Sustane 1-F.
Harm score: 4 (Enyhén káros kémia)
A butil-hidroxianizol (BHA), amelyet általában butilált hidroxianizol, butilált hidroxianizol, BHA, E 320, Antioxine B, Embanox, Nipantiox1-F, Protex, Sustane 1-F, Tenox BHA néven is ismerünk, egy szerves vegyület, amelyet az élelmiszer- és kozmetikai iparban tartósítószerként nagymértékben használnak. Ez tehát egy kémiai antioxidáns, fő funkciója az oxidáció okozta szín-, íz- és szagelváltozások megakadályozása. Tartósítószerek nélkül sok termék gyorsan megromlana.
A BHA-t számos élelmiszerhez és italhoz adják, például húshoz és húskészítményekhez, gabonafélékhez, élesztőtermékekhez, szárított tejtermékekhez, gyümölcsitalokhoz, valamint különféle zsírokhoz és olajokhoz. A kozmetikai iparban krémekben, szempillaspirálokban, sminkekben, különböző típusú olajokban és zsírokban, szappanokban és samponokban használják. A BHA-t gyógyászati termékekben, például kenőcsökben és krémekben is használják illatosításra és tartósításra. Fontos megjegyezni, hogy bár a BHA-t széles körben használják és általában biztonságosnak tartják, egyes embereknél allergiás reakciókat vagy egyéb mellékhatásokat okozhat. Vannak olyan tanulmányok is, amelyek a BHA rákkeltő hatásának potenciális kockázatát mutatják, ha túlzott mennyiségben fogyasztják.