Brazil Euterpe (Euterpe Oleracea)
Egyéb nevek: Acai, Acai bogyó, Assai, Aqai, Euterpe brazil, brazil káposzta, brazil káposztafélék
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az Euterpe brazil, más néven Acai, Acai bogyó, Assai, Aqai vagy brazil káposzta, egy Brazíliában őshonos pálmaféle. Törzse akár 20 méteresre is megnőhet, és mélyzöld, tollas levelek borítják, amelyek hossza elérheti a 3 métert. A törzs csúcsán vöröses-lilás, bogyószerű termések fürtje nő, amelyeket leggyakrabban élelmiszerekben és gyógyászatban használnak fel.
A gyakran acai bogyóként emlegetett Euterpe brasil gyümölcs mindig is része volt az amazóniai őslakosok hagyományos étrendjének, akik ételek és italok készítéséhez használják. Napjainkban az acai bogyó a nemzetközi gasztronómiában is népszerű összetevő, különösen az egészséges táplálkozással összefüggésben. Az acai bogyópor vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag. Ezért gyakran adják különböző turmixokhoz, fehérjeszeletekhez és más kiegészítő élelmiszerekhez. A bogyók képezik az egészséges acai bowl, egyfajta reggeli zabkása elkészítésének alapját is, amely különösen a vegán irányultságú fogyasztók körében népszerű. A bogyókat préselik is, és az így nyert levéből üdítő és alkoholos italokat készítenek. A kozmetikai iparban az acai bogyókból olyan olajokat és krémeket állítanak elő, amelyek jótékony hatással vannak a bőrre. Az utóbbi években az acai bogyók felhasználása a gyógyászatban is egyre nagyobb teret nyer, ahol például a fogyásra vagy számos krónikus betegségre gyakorolt hatását vizsgálják.