Brassica oleracea varieta sabellica
Egyéb nevek: fodros kel, fodros kel, fodros kel, fodros kel, kelkáposzta, kelkáposzta, Brassica oleracea acephala
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A fodros levél egy különleges zöldségfajta, amely a keresztesvirágú zöldségek családjába tartozik. A káposzta egyik fajtája, és az egyik legrégebbi Európában termesztett zöldség. Más néven fodros kel, fodros kelkáposzta, fodros kelkáposzta, kelkáposzta, kelkáposzta vagy Brassica oleracea acephala. A fodros kel egészséges és tápanyagokban gazdag. A-, K- és C-vitaminforrás, valamint biztosítja a szükséges tápanyagtartalmú cinket, rostot és folsavat. Levelei göndörek, ez adja jellegzetes megjelenését és nevét.
A fodros levelet számos konyhai receptben és készítményben használják. Jellegzetes íze és állaga miatt számos salátában és levesben népszerű. Főzve, párolva, sütve vagy nyersen is fogyasztható. A kurkuma turmixok és gyümölcslevek összetevőjeként is használható extra tápértékkel. A szárazon pirított levelek egészséges és tápláló rágcsálnivalót képezhetnek a burgonyachips alternatívájaként. Egyes országokban, például Portugáliában a kurkuma a hagyományos caldo verde leves fő összetevője. A konyhai felhasználáson kívül a ribiszkét vonzó megjelenése miatt gyakran használják dísznövényként is a kertekben.