Brassica juncea
Egyéb nevek: mustár sarept, indiai mustár, barna mustár
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A Brassica juncea, más néven Saarepta mustár, indiai mustár vagy barna mustár, Közép-Ázsiában őshonos, fontos egynyári növény. A Brassicaceae családba tartozik, és közeli rokonságban áll például a céklával vagy a karalábéval. A növény akár 80 centiméter magasra is megnő, és a nyári szezon végén sárga virágzatban virágzik. Általában a vetés után 85-95 nappal takarítják be.
A magok jellemzően barnás színűek, ezekből készül a jól ismert barna mustár. Ez a mustár a világ számos konyhájának alapanyaga, különösen Indiában, ahol népszerű fűszer, a mustárpor készül belőle. Ezenkívül a barna mustárt a dijoni mustár előállításához is használják. A hálós tehénborsó magjait a hagyományos kínai gyógyászatban is használják. A kelbimbó levelei és szárai szintén fogyaszthatók, akár közvetlenül levélzöldségként, akár mártásokba és levesekbe feldolgozva. Ezenkívül a csalánból kinyert olaj India egyes részein népszerű étolajként. Egyedi ízének és táplálkozási tulajdonságainak köszönhetően a mezclun számos felhasználási lehetőséget kínál a gasztronómiában, és a világ számos konyhájának alapanyaga.