Betakarotin
Egyéb nevek: A provitamin, béta-karotin, B-karotin, Élelmiszer-narancs 5, természetes sárga 26, CI 75130, karotin, természetes sárga 26
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A béta-karotin, más néven A-provitamin, béta-karotin, B-karotin, élelmiszer-narancs 5, természetes sárga 26, CI 75130, karotin vagy természetes sárga 26, a karotinoidok csoportjába tartozó szerves vegyület. Ez az anyag különösen fontos az emberi szervezetre gyakorolt antioxidáns hatása miatt. Ugyanakkor prekurzor, azaz az A-vitamin előanyaga, amely számos biológiai folyamat megfelelő működéséhez fontos, különösen a látáshoz, a szervezet növekedéséhez és fejlődéséhez, a szaporodáshoz és az immunrendszer működéséhez. A béta-karotin elősegíti a bőr és a szem egészségét, valamint fontos a szívbetegségek és a rák megelőzésében is.
A béta-karotin a természetben a legnagyobb mennyiségben előforduló karotinoid, és számos hüvelyesben, gyümölcsben és zöldségben, például a sütőtökben, sárgarépában, spenótban, mangóban és papayában található meg. Az élelmiszereket tekintve természetes színezőanyagként használják, amely mély narancssárga árnyalatot kölcsönöz az élelmiszereknek. Ezért gyakran használják konzervek, édességek és italok készítésénél. Olyan népszerű élelmiszerekben találja meg, mint a joghurt, a sajt, a fagylalt és a gyümölcslevek. A béta-karotint a kozmetikai iparban is használják, ahol krémekhez, testápolókhoz vagy fényvédőkhöz adják, mindig azzal a céllal, hogy növelje a bőr ellenálló képességét a napfénnyel szemben és elősegítse a természetes barnulást.