Betain (glicin)
Egyéb nevek: Trimetilglicin, Abromin
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A bétain (glicin), más néven trimetilglicin vagy abromin egy olyan aminosav, amely természetes módon előfordul egyes élelmiszerekben, például spenótban, gabonafélékben és tenger gyümölcseiben. A betain számos biológiai folyamat fontos összetevője, beleértve az aminosav- és fehérje-anyagcserét. Kulcsszerepet játszik a metiláció folyamatában is, amely biológiai folyamat számos különböző sejtfunkcióhoz szükséges, a DNS-javítástól az energiatermelésig.
Étrend-kiegészítőként a bétaint széles körben használják a szív, a vese és a máj egészségének támogatására. Az étrendbe beépítve a betain képes csökkenteni a vér homociszteinszintjét, ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Ezenkívül a betain egyes kozmetikai termékekben is megtalálható, ahol nedvesítőszerként segít fenntartani a bőr és a haj nedvességtartalmát. Tulajdonságai miatt az állateledel-iparban is használják, és bizonyos esetekben az élelmiszerek és italok adalékanyagaként használják az íz és az állag javítása érdekében.