Betaglükánok
Egyéb nevek: Betaglucan
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A betaglükánok, más néven betaglükánok többszörös cukrok (poliszacharidok), amelyek a természetben számos növényben és állatban előfordulnak, de a leghatásosabbak forrása a Saccharomyces cerevisiae élesztő. Ez egy olyan anyag, amely számos jótékony hatással van az emberi szervezetre. A béta-glükánok rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható az immunitás erősítésével, a gyulladásos tünetek csökkentésével, a szív- és érrendszeri funkciók javításával, a koleszterinszint csökkentésével és a vércukorszint szabályozásával.
A béta-glükánokat számos testápolási és élelmiszeripari termékben használják. A kozmetikumokban a bőrápoló szérumoktól és szemkrémektől kezdve a hidratáló krémekig és balzsamokig számos termékben megtalálhatók. Az élelmiszeriparban a béta-glükánok a gabonafélék, joghurtok, tejitalok, pékáruk és tészták népszerű összetevőjévé váltak. Ez azért van, mert képes helyettesíteni a zsírt, miközben rostot ad az ételhez. Az utóbbi években egyre inkább terjed a béta-glükánok felhasználása a gyógyszeripari termékekben, például étrend-kiegészítőkben az immunitás támogatása vagy a koleszterinszint csökkentése érdekében.