Béta-glükanáz
Egyéb nevek: béta-glükanáz
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A béta-glükanáz vagy más néven béta-glükanáz egy olyan enzim, amely a béta-glükánokat kisebb poliszacharid molekulákra, azaz szénhidrátpolimerekre bontja. A béta-glükánok számos élesztő- és gombafaj, valamint egyes baktériumfajok sejtfalának egyik fő alkotóelemei, ezért a béta-glükanáz számos biológiai folyamatban kulcsszerepet játszik. Az enzimet képességei miatt számos területen használják iparilag.
A béta-glükanáz egyik leggyakoribb alkalmazása az élelmiszeriparban történik. Elsősorban a sör és a kenyér előállítása során használják. A sörgyártásban ezt az enzimet az árpában található béta-glükánok lebontására használják, amelyek a sörben zavarosságot és a maláta szűrésénél problémákat okozhatnak. A sütőiparban a béta-glükanázt a kenyér szerkezetének és állagának javítására használják. Továbbá ez az enzim hasznos az állati takarmányiparban, ahol a takarmányban lévő béta-glükánok lebontásával javítja az állatok tápanyagfelvételét. A textiliparban és a gyógyszeriparban is használják gyógyszerek és étrend-kiegészítők előállításához. Az enzimet a biotechnológiai iparban is használják bioetanol előállításához.