Bazsalikom (Ocimum basilicum)
Egyéb nevek: Bazsalikom illatos
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A bazsalikom, más néven illatos bazsalikom a latin Ocimum basilicum névre hallgató gyógynövény, az Ocimum nemzetség egyik legnépszerűbb tagja. A növény a trópusi Ázsiából, pontosabban India területéről származik, de ma már szinte az egész világon termesztik. Magassága 20 és 60 centiméter között változik, és erősen aromás, édeskésen fűszeres illata és íze jellemzi, amelyet az ínyencek világszerte nagyra értékelnek.
A bazsalikom felhasználási területei széleskörűek. A gasztronómiában messze a leggyakrabban használják, különösen az olasz és a francia konyhában, ahol a pesto genovese, a toszkán kenyér vagy a különféle mártások, levesek, tészták, saláták és pizzák elkészítéséhez elengedhetetlen alapanyag. A bazsalikom a thai és a vietnami konyhában is nélkülözhetetlen. A bazsalikom aromás leveleit gyakran használják italokban is, például koktélokban, vagy bizonyos teafajták összetevőjeként. De a bazsalikom a kozmetikumokban is felhasználásra kerül, ahol antiszeptikus és nyugtató tulajdonságainak köszönhetően bizonyos típusú krémekben, olajokban, samponokban és szappanokban is megtalálható. A gasztronómián és a kozmetikumokon kívül a bazsalikomot gyógyászati célokra is használják, például megfázás, migrén, emésztési problémák kezelésére vagy a stressz és a szorongás csökkentésére.