Banánfa (Musa paradisiana)
Egyéb nevek: Banán, banán
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A banánfa (Musa Paradisiana) Délkelet-Ázsia és Ausztrália trópusi területein őshonos növény, amelyet ma már széles körben termesztenek a világ egész trópusi övezetében. Elsősorban ízletes gyümölcse, a banán miatt termesztik, amely nagyon ismerős számunkra. A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs a világon. Különleges édes ízéről ismert, és bőségesen tartalmaz vitaminokat, különösen C- és B6-vitamint, de olyan ásványi anyagokat is, mint a magnézium és a kálium. A banánfa rendkívül tápláló növény, és a gyümölcs mellett a leveleit, szárát és virágait is felhasználják.
Érdekesség, hogy a banánfa élete során csak egyszer terem, és a gyümölcs beérése után elpusztul, amelyet különös gondossággal szednek le, hogy ne sérüljön meg. A gyümölcsöket általában éretlenül szedik le, és a betakarítás után érnek be. A banán frissen fogyasztható, de lehet szárítani, fagyasztani, pürésíteni vagy gyümölcslevet készíteni belőle. A banánfa leveleit tetőfedő anyagok, szőnyegek, kosarak és még ruházat készítésére is használják. Egyes kultúrákban asztalterítőként vagy tányérként is használják. A banánfa virágai ehetők, és nyersen vagy főzve is fogyaszthatók. A szárakat is felhasználják, ezek pépesek, és főzve ízletes, ehető rostot tartalmaznak. A világ egyes részein még papírt és textíliákat is készítenek banánrostból. Széleskörű felhasználási lehetőségei, egészségügyi előnyei és jó íze miatt a banánfa még mindig népszerű és világszerte termesztik.