B6-vitamin
Egyéb nevek: piridoxin
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A B6-vitamin, más néven piridoxin egyike a fontos B-vitaminoknak, amelyek nélkülözhetetlenek szervezetünk megfelelő működéséhez. Ez a vitamin számos biológiai folyamatban játszik kulcsszerepet, többek között a vörösvértestek előállításában, az egészséges idegrendszer fenntartásában, a fehérjék és cukrok lebontásában és felszívódásában, valamint részt vesz a DNS-ben lévő genetikai információ kialakításában is. A B6-vitamin segíthet a szervezetnek a különböző egészségügyi problémák, például a szívbetegségek, a gyulladások és a rák egyes típusai elleni küzdelemben is.
A piridoxint számos élelmiszerrel be tudjuk építeni az étrendünkbe. A legtöbb B6-vitamin a banánban, az avokádóban, a hokkaido tökben, a diófélékben és magvakban, valamint a teljes kiőrlésű gabonából készült termékekben található. A csirke és a sertéshús például nagyon szép mennyiségben tartalmazza fontos összetevőjét, a piridoxált. A piridoxint egyes étrend-kiegészítőkhöz és speciális élelmiszerekhez, például egyes gabonafélékhez és tápszerekhez is hozzáadják. Az iparban kozmetikai termékekben is használják a bőr egészségének és megjelenésének javítására. A B6-vitamin megfelelő bevitele elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez, és fontos az általános egészség megőrzéséhez.