Asztaxantin
Az asztaxantin a karotinoidok osztályába tartozó természetes anyag, amely főként a tenger gyümölcseiben, például a garnélarákban, rákokban, lazacban vagy pisztrángban található meg. Az asztaxantin adja ezeknek az állatoknak a jellegzetes rózsaszín vagy vörös színüket. Bár ezt az anyagot nehéz beszerezni, fontos az egészségünk szempontjából.
Az asztaxantint a kozmetikumokban és az élelmiszeriparban használják. A kozmetikai termékekben az asztaxantint antioxidáns tulajdonságai miatt használják, amelyek védik a bőrt a szabad gyökökkel és a napfénnyel szemben. Ezért gyakran megtalálható a fényvédő krémekben vagy az öregedésgátló termékekben. Az élelmiszeriparban az asztaxantint gyakran használják élelmiszer-adalékanyagként, mivel képes az élelmiszereket rózsaszínűre vagy vörösre színezni. Az étrend-kiegészítők összetevője is, különösen azoké, amelyek célja az immunitás erősítése vagy a bőr egészségének elősegítése. Az asztaxantint tartalmazó étrend-kiegészítők a sportolók körében is nagyon népszerűek, mivel ez az anyag elősegíti az izmok regenerálódását megerőltető edzés után.