Aszkorbil-palmitát
Egyéb nevek: Aszkorbil-palmitát
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
Az aszkorbil-palmitát, más néven aszkorbil-palmitát az aszkorbinsavból, más néven C-vitaminból képződő számos vegyület egyike. Ez az aszkorbinsav és a palmitinsav észtere. Ez a konkrét vegyület számos egyedi tulajdonsággal rendelkezik, amelyek vonzóvá teszik a különböző iparágakban való felhasználását. Nagyon stabil és ellenáll a hőmérsékletnek, ezért széles körben használják antioxidánsként és tartósítószerként az élelmiszeriparban.
Az aszkorbil-palmitátot leggyakrabban különböző élelmiszerekben találjuk meg tartósítószerként, hogy segítsen meghosszabbítani az eltarthatósági idejüket. Ennek a hozzáadott összetevőnek a használatával az élelmiszergyártók biztosíthatják, hogy termékeik hosszabb ideig frissek maradjanak. Ezenkívül gyakran használják a kozmetikai iparban is, ahol antioxidáns tulajdonságai miatt számos bőrápoló termékben szerepel. Képes semlegesíteni a káros szabad gyököket, amelyek károsíthatják a bőrt és felgyorsíthatják az öregedési folyamatot. Egyes gyógyszeripari termékekben is használják, ahol stabilizátorként működik.