Asparagus felatus (Asparagus felatus)
Egyéb nevek: Spárga sarló
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A spárga sarló, a spárgafélék családjába tartozó, rendkívül értékes növényfaj, más néven spárga sarló. Hasznossági tulajdonságai miatt különösen figyelemre méltó, és bár nem használják annyira, mint például rokonát, a közönséges spárgát, felhasználási területei is széleskörűek. Jellemzője, hogy levelei sűrű, zöld sűrűségű, ferde levélben végződő leveleket vagy szárakat alkotnak, innen kapta a nevét.
A konyhában a spárgát számos étel elkészítéséhez használják, legyen szó káposztasalátáról, levesekről vagy akár mártásokról. A kulináris felhasználás azonban nem korlátozódik az ételek készítésére. Számos kultúrában a spárgát különböző italok természetes ízesítőjeként is használják. Friss és meglehetősen különleges ízét keresik például a teakészítésben, ahol a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag fiatal hajtásokat használják fel. Jellegzetes és friss aromájának köszönhetően a spárgát likőrök készítéséhez is felhasználják.
A konyha mellett a spárgát gyógyászati célokra is használják. Gyökereit és szárát gyakran használják gyógynövényes és homeopátiás készítmények előállításához. A sarjadzó spárga pozitív hatással van az emésztésre, támogatja a veseműködést és gyulladáscsökkentő hatású is. A növény felhasználása a gyógyászatban tehát éppoly változatos, mint a konyhában.