Arginin
Egyéb nevek: Arginin, L-arginin
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
Az arginin, más néven arginin vagy L-arginin egy alfa-aminosav. A szervezet egyik alapvető alkotóeleme, amely biztosítja szívünk és veséink megfelelő működését. Ezen túlmenően számos más testi folyamatban is fontos szerepet játszik, többek között az immunválaszban, a sebgyógyulásban, a vizelettermelésben és a hormonelválasztásban. Az arginin a nitrátok szintézisének előanyaga is, amelyek fontosak a vérnyomás szabályozásában. A szervezet képes az arginint saját maga is előállítani, de néha szükség van a táplálékkal vagy étrend-kiegészítők formájában történő pótlására.
Az arginint az élelmiszeriparban étrend-kiegészítőként és adalékanyagként használják, általában sportolók és fizikailag aktív egyének számára készült termékcsaládokban. Ez annak köszönhető, hogy képes elősegíteni az izmok növekedését és regenerálódását, javítani a vérkeringést és a keringést, és ezáltal elősegíteni a test általános teljesítményét. Az L-arginin gyakran megtalálható az egészségügyi italokban, fehérjeszeletekben és más étrend-kiegészítőkben is. Ezenkívül az arginin elengedhetetlen bizonyos élelmiszeripari folyamatokhoz, például az erjedéshez, mivel nitrogénforrásként szolgál a baktériumok növekedéséhez és szaporodásához. Az élelmiszeriparon kívül az L-arginin a kozmetikai ipar egyes termékeiben is megtalálható, ahol hidratáló tulajdonságai és a bőr gyógyulását és regenerálódását elősegítő képessége miatt használják.