Arab kávéfa (Coffea arabica)
Egyéb nevek: Kávécserje Arábiából
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az arab kávéfát, tudományos nevén Coffea arabica, arab kávécserjének is nevezik. Ez a növény Afrika északkeleti régiójában, pontosabban a mai Etiópia és Dél-Szudán területén őshonos. Történelmileg főként az Arab-félszigeten termesztették, innen ered egyik neve. Az arab kávénövény jelentős, globális jelentőségű növény, amely a világ teljes kávétermelésének akár 60%-át is kiteszi, és így egy hatalmas iparág alapját képezi.
Az arab kávéfa termése, amelyet gyakran kávébabként emlegetnek, elengedhetetlen a különböző kávéfajták előállításához. A kávébabot azonban először erjesztik, szárítják, kaparják, pörkölik, majd őrlik, hogy kávépor legyen belőle. Ebből készül leggyakrabban filterkávé, eszpresszó, kapucsínó, tejeskávé és a népszerű ital számos más változata. A kávét azonban egyes alkoholfajták, például a likőrök összetevőjeként is használják. Kevésbé ismert a kávébab felhasználása a kozmetikumokban, ahol például hámosító krémekben vagy színezőanyagként használják az élelmiszeriparban. A kávébab pörköléséből kávézacc is keletkezik, amely trágyaként vagy kártevőirtóként használható. Sokoldalúságának köszönhetően az arabica kávénövény tehát számos termék és ital előállításában vesz részt.