Antokians
Egyéb nevek: Antociánok, E163
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
Az antociánok (antociánok vagy más néven E163) olyan természetes növényi színezékek, amelyek főként a gyümölcsökben és zöldségekben találhatóak, és piros, kék vagy lila színűek. Ezek flavonoidok, az antioxidáns hatásukról ismert anyagcsoport. Az antociánok fő forrásai közé tartoznak az olyan bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, a málna, a szeder vagy a bodza, de a vörösbor, a vöröshagyma vagy a cseresznye és egyes zöldségek, például a vörös burgonya is.
Az antociánokat gyakran használják élelmiszer-színezékként különböző termékekben. Az Európai Unióban az E163 kóddal jelölik őket. Használják például édességekben, lekvárokban, fagylaltokban, gyümölcsitalokban, de egyes sajtokban is. Előnyük, hogy természetes anyagok, amelyek nem károsak a szervezetre. Ellenkezőleg, antioxidáns hatásuknak köszönhetően megelőzhetnek bizonyos krónikus betegségeket, például a szív- és érrendszeri betegségeket. Az antociánok hozzájárulnak az élelmiszerek vonzó megjelenéséhez is, mivel intenzív és vonzó színt kölcsönöznek a termékeknek.