Angelica archangelica (Angelica archangelica)
Egyéb nevek: angelica, angelica, angelica, angelica, angelica, angelica, angelica, angelica, angelica, angelica, angelica, litvor, szent nap fűszer, janoklika, szentlélek gyökér, szentlélek fűszer, vybolen, smrtolno zelino
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az Angelica archangelica egy olyan gyógynövény, amely nemcsak szokatlanul szép, függőleges, elágazó szárával és nagy, összehajtott leveleivel, hanem a gyógyászatban és a gasztronómiában is széles körben használják. További nevei - angelica, angyalgyökér, angyalgyökér, angyalgyökér, angyalgyökér, angyalgyökér, angyalgyökér, angyalgyökér, angyalgyökér, angyalgyökér, angyalgyökér, litvor, szentlélekfűszer, janoklika, szentlélekgyökér, szentlélekfűszer, vybolen, smrtolno zelino - mutatják, hogy a különböző helyeken és kultúrákban milyen fontos ez a gyógynövény.
Az angyalgyökér felhasználása nagyon széleskörű. A gyógyászatban elsősorban gyógyhatásai miatt használják. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságairól ismert, emellett antioxidánsként és stimulánsként is működik. Ennek eredményeképpen számos olyan kenőcsökben, krémekben és olajokban jelenik meg, amelyeket bőrproblémák, valamint izom- és ízületi fájdalmak kezelésére terveztek. A homeopátiában és az aromaterápiában is gyakran használják. A gasztronómiában az angyalgyökeret jellegzetes aromája és íze miatt értékelik. Likőrök (a leghíresebb a francia Chartreuse likőr), lekvárok, cukrászsütemények, italok, sőt egyes sajtok előállításához is használják. A növény egyes fűszerkeverékek alkotórésze is. A parfümkészítésben is fontos szerepet játszik, ahol illóolaját széles körben használják.