Ananász (Ananas comosus)
Egyéb nevek: Ananas sativus, ananász, ananász, ananász
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az ananászfa vagy ananász (Ananas comosus) a broméliafélék családjába tartozó növénynemzetség, amely Dél-Amerika trópusi vidékein honos. Más tudományos neve is ismert, Ananas sativus. Ezt a gyümölcsfajt elsősorban ehető gyümölcse miatt használják. A világpiacokon forgalmazott ananászok nagy részét olyan országokban termesztik, mint Thaiföld, a Fülöp-szigetek, Costa Rica, Brazília és az Egyesült Államok.
Az ananász gyümölcse nagyon népszerű és ízletes, és sokféleképpen felhasználható. Nyersen is fogyasztható, és sokféle receptben felhasználható. Salátákba, italokba, desszertekbe, pékárukba kerül, de olyan egzotikus ételekben is megjelenik, mint a fűszeres ananászos curry vagy az édes-savanyú ételek. Különleges íze és aromája miatt turmixokban vagy koktélokban is népszerű. Az ananászt gyümölcslevekké, kompótokká, lekvárokká is feldolgozzák, vagy szárítva, puha ananászos rágcsálnivalóként fogyasztják. Magas C-vitamin- és bromelain-tartalma miatt, amely gyulladáscsökkentő és segíti az emésztést, az ananász gyakran szerepel különböző diétákban és méregtelenítő programokban is. A kozmetikumokban is használják, ahol a bőrre gyakorolt fiatalító és tápláló hatását hirdetik.