Ammónium-glicirrizát
Egyéb nevek: Ammónium-glicirrizát, glicirrizinsav ammóniumsó
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
Az ammónium-glicirrizát, más néven ammónium-glicirrizát és glicirrizinsav ammóniumsó, egy édesgyökér néven ismert növényből származó szerves vegyület. Ez a glicirrizinsav sója, amely az édesgyökér egyik fő édes összetevője, édessége akár 50-szer nagyobb, mint a szacharózé. Sok ilyen növényi anyaghoz hasonlóan a glicirrizát ammónium számos figyelemre méltó tulajdonsággal rendelkezik, ezért számos különböző iparágban talál alkalmazást.
Az ammónium-glicirrizát egyik leggyakoribb alkalmazása a kozmetikai iparban történik. Gyakran megtalálható különböző kozmetikai és bőrápolási termékek összetevőjeként, ahol gyulladáscsökkentőként és nyugtatóként szolgál. Számos különböző típusú kozmetikumban, többek között krémekben, arcmaszkokba és samponokban jelenhet meg. További fontos felhasználási területei közé tartozik az élelmiszeriparban édesítőszerként vagy természetes ízesítőszerként való felhasználása. Természetes édessége és édesgyökér íze lehetővé teszi, hogy teák, gyógyszerek, cukorkák és különféle édességek előállításához használják. A dohányiparban is használják, ahol bizonyos típusú szivarok és cigaretták dohányának ízesítésére használják.