facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR

Amiláz

Egyéb nevek: Amiláz, amiláz

Harm score: 1 (Természetes anyagok)


Az amiláz, amelyet néha amiláznak is neveznek, egyike azon enzimeknek, amelyek képesek az összetett cukrokat, például a keményítőt egyszerű cukrokká bontani. Elsősorban az emberi hasnyálmirigyben és nyálban található meg, de számos növényfajban és mikroorganizmusban is megtalálható. Ez az enzim létfontosságú az emberi szervezetben a szénhidrátok emésztéséhez, mivel a hosszú szénhidrátláncokat rövidebbekre bontja, lehetővé téve azok további feldolgozását és felszívódását.

Egyedi tulajdonságai miatt az amilázt az iparban is használják. Az élelmiszeriparban részt vesz a szirupok, a sör, a kenyér és más pékáruk előállításában. A kenyérkészítés során segíti a tészta erjedését, ahol a keményítőt egyszerű cukrokká bontja, amelyeket az élesztő felhasznál. A sörfőzésben az amiláz kulcsfontosságú enzim a malátakészítés folyamatában, ahol a malátából származó keményítőt egyszerű cukrokká bontja, amelyek aztán alkohollá alakulnak. Az orvostudományban az amilázt a hasnyálmirigy-rendellenességek diagnosztizálására használják. Egyes mosószerek összetevője is, ahol segít eltávolítani a keményítőfoltokat. A textiliparban az amilázt a pamut feldolgozására és a felesleges keményítő eltávolítására használják.

Kategória Keresés