Almasav (almasav)
Egyéb nevek: Almasav, E296, hidroxibutándiolsav
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az almasav egy szerves sav, amely természetes módon számos gyümölcsben, különösen az almaborban fordul elő, innen a neve. Más elnevezései: almasav, E296 és hidroxivajsav. Tiszta kristályok és jellegzetes savanyú íz jellemzi. A kereskedelmi termelésben szintetikus úton nyerik, mégpedig a borostyánkősav acetaldehidre gyakorolt hatására.
Az almasavat széles körben használják az iparban, különösen az élelmiszer- és a kozmetikai iparban. Az élelmiszeriparban tartósítószerként és pH-stabilizátorként, de ízfokozásra is használják. Savanyú ízt ad az olyan termékeknek, mint az italok, cukorkák, zselék és lekvárok. A kozmetikai iparban hámlasztó tulajdonságai miatt használják, vagyis azért, mert képes eltávolítani az elhalt sejteket a bőr felszínéről, és ezáltal elősegíti az új sejtek növekedését. Ezért megtalálható a különböző bőrhámlasztókban, maszkokban vagy krémekben. A gyógyszeriparban egyes gyógyszerek segédanyagaként használják. Az almasav egyes tisztítószerek és polírozók összetevője is.