Algin
Egyéb nevek: Nátrium-alginát, nátrium-alginát, kalcium-alginát
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az algin egy természetes poliszacharid, amelyet barna algából vonnak ki. Leggyakrabban nátrium-alginát néven találkozhatunk ezzel a termékkel, de nátrium-alginát vagy kalcium-alginát néven is ismert. Az algin az egyik legszélesebb körben használt anyag az élelmiszer-, gyógyszer- vagy kozmetikai iparban, de étrend-kiegészítők alkotórészeként is használják. Kimutatták, hogy kiválóan képes folyadékokban oldódni és gélszerű struktúrákat képezni, amely tulajdonságától számos alkalmazása függ.
Az élelmiszeriparban a nátrium-alginátot gyakran használják stabilizátorként vagy sűrítőszerként különböző élelmiszerekben és italokban. Például megtalálható a jégkrémekben, joghurtokban, instant pudingokban, tejszínhabban, levesekben, konzervekben, de a borban vagy sörben is, ahol segít szabályozni az állagot és megakadályozni a habzást. Gélképző képességét a kaviár vagy a gyümölcslé golyók előállításánál is használják. A kozmetikai iparban a nátrium-alginátot arcmaszkokba, krémekbe, samponokba vagy fogkrémekbe használják hidratáló és feszesítő hatása miatt. A gyógyszeriparban fontos összetevője a fokozatosan felszabaduló gyógyszereket tartalmazó kapszulák készítésének, vagy sebtöltő anyagként használják a gyógyulás elősegítésére.