Aframonum (Aframonum melegueta)
Egyéb nevek: paradicsombab, gyöngybors, gyöngybors, gyöngykardamom, meleguet paprika, ammónium
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az aframone, amelyet paradicsommag, guineai bors, guineai kardamom, meleguet bors és ammon néven is ismerünk, egy jellegzetes, fűszeres ízű és csípős aromájú fűszer, amelyet számos termékben és konyhában használnak fel. Ez a zöld, örökzöld cserje általában körülbelül 1,5 méter magasra nő, és a trópusi Nyugat-Afrikában honos, ahol az apró, barnásfekete magokból álló termését régóta használják a középkori gyógyászatban fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása miatt. Az aframon ma már számos kultúrában népszerű, mivel egyedi íze és aromája gazdagságot és mélységet kölcsönöz az ételeknek.
Az aframont gyakran használják fűszerként a nyugat-afrikai, mediterrán és közel-keleti konyhában, ahol elsősorban fűszeres ételekhez és húskészítményekhez, például kolbászokhoz, felvágottakhoz és más típusú pácolt húsokhoz adják. Újabban azonban az aframone-t bizonyos alkoholtartalmú italokban, különösen a szeszes italokban, például a ginben is elkezdték használni, és a gyártók különösen lelkesednek fűszeres, enyhén citrusos és enyhén borsos ízéért. Az aframon egyes édesipari termékekben is népszerű, ahol érdekes és szokatlan ízt kölcsönöz. Különleges íze és aromája miatt a parfümiparban is népszerű, ahol gyakran használják a parfümízek egyik fő összetevőjeként.